Јавно Комунално Предузеће "8. Август"
ул. Партизанска бб | 23220 Српска Црња| e-mail: office@jkp8avgust.rs| Тел: 023/812-800
Званична facebook страница:

Еколошки бонтон – 12 правила за лепо понашање у природи и околини, у нашој животној средини


  1. Смеће бацај у канту или контејнер и, ако си у могућности папир, стакло и метал одложи у за то предвиђене контејнере! Тако ћеш омогућити њихову поновну употребу и смањити количину отпада.
  2. Док си у колима, не бацај смеће и пикавце кроз прозор него га сакупи и одложи у канту по изласку из кола.
  3. Жваку не бацај на улицу него стави у папирић па баци у канту! Поред тога што елиминишеш лошу навику, смањујеш и ружноћу наших улица које су већ препуне залепљених жвакаћих гума.
  4. Ако већ мораш да пушиш, немој то да радиш у затвореним просторијама да не би сметао онима који не пуше, а пикавац обавезно баци у канту за смеће, а не на улицу! Прошетај улицом било ког града у Европи, видећеш да су оне беспрекорно чисте.
  5. Када идеш у куповину не узимај пластичне кесе него носи платнену торбу. Пластичне кесе углавном заврше на крошњама дрвећа или депонијама, а време потребно да се разложи једна кеса изоси и око милион година.
  6. Намирнице купуј свеже и без амбалаже. Тиме смањујеш количину амбалажног отпада кога је све више. Ако већ купиш производе запаковане у амбалажи, труди се да то буду што већа паковања робе са што мање амбалаже, а пластичну амбалажу и конзерве однеси на места за њихов откуп. Ови материјали се природно разлажу доста дуго с тога њихово гомилање у природи предстваља озбиљан проблем.
  7. Искористи обе стране папира (за писање, штампање) пре него што одлучиш да га бациш. За производњу једне тоне папира потребно је посећи два стабла утрошити 240.000 литара воде и 4.700 киловата! Од старих новина и другог непластичног папира лако се прави рециклирани папир при чему је уштеда енергије око 70 одсто. На овај начин штедиш наше шуме, воду и струју.
  8. Гаси светла и избегавај „stand by” . Уређаји на „stand by” троше чак и до 70 одсто енергије. Кад их не користите, искључите их из струје. Купуј штедљиве флуоресцентне сијалице. Трају 15 пута дуже од обичних и троше четвртину мање струје да би дале исту количину светла. Тако штедите новац (а и нашу планету).
  9. Када перете веш или судове, прво напуните машину. Укључуј краће програме и пери по јефтинијој струји. Економично користи детерџенте. Они садрже материје које загађују наше водотокове и угрожавају опстанак живих организама.
  10. Труди се да што више идеш пешке или бициклом. Ако већ мораш да идеш аутомобилом, користи возила на еколошка горива – плин и екодизел – и понуди се да повезеш комшије или пријатеље. Сагоревањем горива ослобађа се око 2,5 килограма угљен-диоксида по литри горива и доприносиш повећању ефекта стаклене баште, односно климатских промена. Посебно, не користи оловни бензин, због утицаја продуката сагоревања на здравље.
  11. Ако имаш башту органски отпад компостирај! Компостирање је процес у коме долази до разградње влажне, чврсте органске материје, помоћу микроорганизама и под контролисаним условима. Овако поред мање количине смећа које ћеш бацити у контејнер добијаш и плодно ђубриво којим можеш поспешити раст биљака.
  12. Засади дрво! Дрвећа су плућа наше планете, она везују угљен-диоксид, производе кисеоник и утичу на смањењe буке која представља велики проблем градских улица.

Будите здрави, весели, волите људе око себе и чувајте своју околину!