Јавно Комунално Предузеће "8. Август"
ул. Партизанска бб | 23220 Српска Црња| e-mail: office@jkp8avgust.rs| Тел: 023/812-800
Званична facebook страница:

Ökológiai bonton – a termsézetben és a közösségünkben való viselkedés 12 aranyszabálya


  1. A szemetet a konténerbe vagy a szemeteskannába kell dobnod. Ha lehetőséged engedi, a papírt, üveget és minden alumíniumot dobd az ezeknek az anyagoknak fentartott helyre, ezzel hozzájárulsz az újrahasznosításhoz.
  2. Autóvezetés közben ne dobd ki a szemetet az ablakon, rakd félre és kiszálláskor dobd a szemetesbe..
  3. Az elhasználd rágógumit ne dobáld szét az utcán, hanem rakd egy papírdarabba és dobd a szemeteskannába. Az mellett, hogy véget vetsz egy rossz szokásnak, a környezeted is szebbé teszed.
  4. Amennyiben dohányzol, azt tedd nyílt területen ne pedig zárt helységben, hogy ne zavard a nem dohányzókat. A cigaretta csikkeket, pedig dobd a szemeteskannába, ne pedig az utcán dobd el. Ha végig sétálsz bármelyik európai városon látni fogod, hogy makulátlanul tiszták.
  5. Amikor vásárolni indulsz vigyél magaddal kosarat. Ne fogadd el az egyszer használatos műanyag tasakot, mivel, hogy azok általában a fák tövében és a szeméttelepen végzik. Egy műanyag tasak leomláűsi ideje 1000 év.
  6. Friss és csomagolás nélküli termékeket vásároljunk. Ha mégis csomagolt termékeket vásárolunk figyeljünk arra, hogy a műanyag és konzerv csomagolást az erre a célra fenntartott hulladékgyűjtőbe juttassuk. Ezeknek az anyagoknak hosszú a lebomlási idejük ezért nagy veszélyt jelentenek a környezetre.
  7. Amikor papírt használsz akár írás, akár nyomtatás céljából, ügyelj arra, hogy mindkét oldalát kihasználd. 1 tonna papír előállításához két fát vágnak ki, 240.000 liter vízet és 4700 KW energiát használnak fel. A régi újságok és más plasztifikált papírok újrahasznosíthatóak. Újrahasznosítással a felhasznált energia 70%-át megspórolhatjuk, megóvjuk az erdőket, a vízünket és az áramunkat.
  8. Kapcsoold le a világítást és ne használd a „stand by” üzemmódot, azok a készülékek, amelyek „stand by” üzemmódon vannak akár az energia 70%-át is elhesználják. Ha nem használod a készüléket kapcsold ki az áramból. Használj fluoreszkáló égőket. Tizenötször tovább használhatók mint az egyszerű égők és negyede annnyi energiát használnak. Ezzel spórolhatsz és egyben a bolygónkra is vigyázol.
  9. Ha mosol vagy mosogatsz ügyelj arra, hogy pakold tele a gépet. Használj rövid programokat és moss olcsó árammal. Spórolj a mosószerrel, mivel, hogy ezek a szerek veszélyesek a környezetre és az élővilágra.
  10. Törekedj arra, hogy gyalogosan vay biciklivel közlekedj. Ha mégis autóval közlekedsz figyelj arra, hogy ökonomikus üzemanyagot, gázt vagy ökodízelt használj és fuvarozd el az ismerőseidet is, hogy ne menjetek külön autókkal. Egy liter üzemanyag elégésekor 2,5 kg szén-doxid szabadul fel ,ami mind hozzájárul a környezetszennyezéshez és az üvegházhatás kialalulásához, avagy a klímaváltozáshoz. Semmiféleképp se használj olmozott benzint. Mivel az különösképpen káros az egészségre.
  11. Amennyiben van kertetd a szerves hulladékot komposztáld! A komposztálás (rothasztás) az a folyamat amely során a szilárd halmazállapotú vízet tartalmazó organizmusok , mikroorganizmusok segítségével ellenőrzött körülmények között szétbomlanak. Ezzel az eljárással amellett, hogy kevesebb szemét lesz a kukában, a kert minőségét is növeled organikus trágyával.
  12. Ültess fát! A fák a bolygónk tüdeje. Leköti a szén-dioxidot, oxigént állít elő, valamint felfogja a zajt is ami nagy segítség a forgalmas utcákon.

Légy egészséges, derűs, szeresd a körülötted élő embereket és vigyázzd a környezeted!